Helyszínen egyeztetett Borboly Csaba az érintettekkel

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a helyszínen egyeztetett a 131-es számú megyei út Homoródszentmárton és Felsőboldogfalva közötti szakaszának javítása kapcsán felmerült problémákról az érintett lakossággal és a helyi tanácsok képviselőivel május 13-án.

Hargita Megye Tanácsához a 131-es számú megyei út felújítása kapcsán az elmúlt napokban érkezett panaszok arra vonatkoztak, hogy rövid idő alatt leálltak az április végén elkezdett munkálatok a Homoródszentmárton és Felsőboldogfalva közötti szakaszon. Borboly Csaba kezdeményezésére május 13-án szép számban jelentek meg az érintettek a 131-es út Árvátfalva irányába tartó szakaszán, hogy megbeszéljék az útjavítással kapcsolatban felmerült kérdéseket.

– Hargita Megye Tanácsa prioritásként kezeli a 131-es számú megyei út javítását, az összesen 65 kilométeres szakasz nagy részét két és fél év alatt sikerült megjavítani, még pár kilométer van hátra. Tavaly elkészült a homoródszentpáli híd is, amely fontos része ennek az útnak. Ugyanakkor az embereknek igazuk van, amikor ennek a hátramaradt útszakasznak a jelenlegi helyzetére panaszkodnak, valóban feljavításra szorul – mondta Borboly Csaba a helyszíni egyeztetésen.

A jelenlegi javítás alatt álló útszakaszon április 25-én kellett elkezdeni a munkálatot. Két napig a szükséges felméréseket végezték el a szakemberek, majd április 27-én elkezdődtek a konkrét javítási munkálatok, amelyeket két nap múlva a rossz időjárási viszonyok miatt abba kellett hagyjanak. Az egyeztetés ideje alatt már ismét zúgtak az útjavító gépek az úttesten, folyt a javítási munka.

A jelenlevők megegyeztek abban, hogy két héten belül befejezik, a kátyúzást és egy hónapon belül elkezdik a hátralévő útszakasz aszfaltozását öt kilométer kivételével. Ez az öt kilométer nagyon nehéz és költséges szakasz, nagy sülyedések vannak rajta, ezért több méter mélyen alapot, támfalakat kell építeni. Erre a munkálatra nem lenne elég a megyei tanács utakra szánt teljes költségvetése, ugyanis 240 milliárd lejbe kerül, ami hozzávetőlegesen tíz falu teljes évi költségvetése – magyarázta a tanácselnök. Ezért a kormánytól kértek pénzt ennek a szakasznak a felújítására, és sikerült elérniük, hogy a kormány felvállalta, hogy két év alatt befejezi.

A Kénosi-tetőtől a felsőboldogfalvi elágazásig található öt kilométer útszakaszon is szeretnék mihamarabb befejezni az aszfaltozást. Az út Homoródszentpálnál kettéválik, és az egyik ág Brassó megyei határánál van több mint egy kilométer elmaradt aszfaltozás, ezt szintén szeretnék őszig befejezni.

– Bízom benne, hogy az öt kilométeren kívül a teljes útszakasz, a Brassó megyei elágazással együtt, őszig el fog készülni. Mindannyiunk érdeke, hogy megfelelően történjenek a munkálatok, ezért kértem a lakosságot és a polgármesteri hivatalt, hogy ha problémát észlelnek a munkálatok során, akkor jelezzék azt idejében nekem. Készítsenek fotókat, és küldjék el az info@borbolycsaba.ro e-mail címemre, hogy időben tudjak közbelépni. Ugyanakkor kértem a polgármesteri hivatalt, és a település lakóit, hogy segítsenek be a sáncok rendbetartásában, kaszálásában, hogy az erre szánt pénzösszegeket is lehessen szakmunkára költeni – nyilatkozta Borboly Csaba.

Az 131-es számú megyei úttal kapcsolatos egyeztetésen jelen volt Antal István parlamenti képviselő, valamint az érintett polgármesterek, Sándor József, Felsőboldogfalva, Cseke Miklós, Oklánd és Kerekes Péter Tivadar, Homoródszentmárton polgármestere is.

Csíkszereda, 2011. május 15.