Jól haladtak a 131-es úttal

Alig több mint három kilométeres szakasz maradt új aszfalt nélkül a Felsőboldogfalva – Brassó megye határa útrészen. Idén a 137-es megyei úttól egészen a telekfalvi eltérő utánig sikerült az alapréteget leteríteni a régi aszfaltra, valamint Árvátfalváig már a kopóréteget is ráhúzták.

Mint ismeretes, tavaly ősszel nekiláttak a 131-es megyei út felújításának. Új aszfaltréteget húznak a régire. Mivel későn tudtak csak nekifogni a munkálatoknak, decemberben abba is kellett hagyják a téli időjárás miatt. 2010 őszén Városfalvától Homoródszentmárton utánig fektették le az alapréteget. Idén Felsőboldogfalvától a telekfalvi eltérő utánig terítették le, valamint Árvátfalváig még a kopóréteg is rákerült az útra.

Borboly Csabától, Hargita megye tanácsának elnökétől megtudtuk, idén 5,86 km alapréteget és 2,35 kilométer a kopóréteget sikerült leteríteni. „Ha még sikerül alapokat szerezni, és az idő is engedi, a fennmaradt szakaszon is lesz kopóréteg” – tájékoztatott az elöljáró. Ugyanakkor Borboly Csaba azt is elárulta, a fennmaradt szakaszt, a telekfalvi eltérőtől majdnem Homoródszentmártonig – melyre nem terítettek semmilyen réteget, mivel az út alatti földréteg megcsúszik helyenként, és ott komolyabb munkálatokat kell végezni – nem helyi forrásból kívánják megjavítani.

Az Országos Infrastrukturális Fejlesztési Program (PNDI) listáján 5 kilométer szerepel ezen szakasz rendbetételére. Mint fogalmazott Borboly, erre az elkövetkező időszakban kerülhet sor, viszont a felújításig továbbra is Hargita Megye Tanácsa fogja biztosítani a járhatóságot. Ottjártunkkor autóval lemértük azt a szakaszt, ahol nem terítettek le aszfaltot, és alig több mint három kilométert mértünk, így még túlteljesítettek a kivitelezők is, hiszen a több mint 25 kilométeres 131-es útból már csak ez a 3 kilométer van nagyon rossz állapotban.

http://www.szekelyhon.ro/aktualis/jol-haladtak-a-131-es-uttal