Készülnek az utak téli karbantartására

Az előttünk álló télen is a polgármesteri hivatal alegysége, a mellékgazdaság végzi a városi utak hótalanítását Gyergyószentmiklóson. A csúszásgátló még nincs raktáron, de a tavalyról megmaradt mennyiség egy esetleges havazás esetére még elégséges lesz.

Az elmúlt télen 50 tonna sót, illetve ugyanennyi homokot használtak el Gyergyószentmiklóson a város útjainak csúszásmentesítésére. A havas időre készülve, idén 140 tonna csúszásgátlót rendelt a hivatal, sót és homokot fele-fele arányban. Akárcsak eddig, a város idén is önerőből, a mellékgazdaság munkagépeivel és alkalmazottaival oldja meg a karbantartásában lévő utcák hótalanítását. Ami tavalyhoz képest változott, hogy az országos útügytől visszakapott, a Gyilkostói út 5-ös kilométerig húzódó szakasza is Gyergyószentmiklós karbantartása alá került. A város utcáinak hosszúsága így összesen 54 kilométer, de havazás esetén nem fognak mindenhová csúszásgátlót szórni. Mezei János polgármester tájékoztatása szerint csak a leaszfaltozott, forgalmasabb utcákra szórnak sót, homokot, a többi helyen a havat gépekkel tolják el. Az utak téli karbantartására a mellékgazdaságnak két hóeke, két traktor és a több funkciós buldoexkavátor áll rendelkezésére.

Megyei utak a helyi tanácsok ügykezelésébe

A téli idény a megyei utakon november 15-től kezdődik és március végéig tart. A téli karbantartást illetően Hargita Megye Tanácsa nagyrészt a tavalyi gyakorlatot alkalmazza, de lesz néhány módszertani változás is. A megyei tanács elkezdte az első fokú beavatkozást igénylő utak téli karbantartásának és hótalanításának közbeszerzési eljárását. Addig viszont az esetleges havazások sem okozhatnak gondot, mert a megyei utak nyári karbantartását végző cégek az időjárás-előrejelzés szerint készenlétben állnak – közli a megyei tanács sajtószolgálata.

A tavalyi időszakhoz képest annyi változott, hogy a megyei tanács idéntől a II. és III. beavatkozási osztályú megyei utak téli karbantartását át szeretné ruházni azokra a helyi tanácsokra, amelyeknek a körzetébe tartoznak. A tervek szerint Gyergyószéken Ditró, Újfalu, Gyergyóholló és Bélbor települések ügykezelésébe kerülnének újabb útszakaszok; Ditró esetében 7,2 kilométer, Bélbornál 13 kilométer, Gyergyóholló 3 kilométer út ügykezelését kellene elvégezze, míg Újfalu 4,8 kilométer hosszúságban kellene vállalja a 126-os megyei út karbantartását.

Forrás: http://szekelyhon.ro/aktualis/keszulnek-az-utak-teli-karbantartasara