Idén nem lesz felújítás a 131-es úton

Óriási gödrök tátongnak a 131-es megyei út Patakfalva és Homoródszentmárton közti szakaszán. Panasz is van bőven emiatt az arra járók részéről.

Helyenként az autósoknak aközött kell választaniuk, hogy a kisebb vagy a nagyobb gödörbe hajtsanak

2010 őszén láttak neki a Felsőboldogfalva és Brassó megye határa közti 131A jelzésű megyei út felújításának. Akkor Homoródszentmárton és Városfalva között leterítették az első aszfaltréteget. Nem egészen egy évvel később, tavaly ősszel a szakasz másik oldalán, Felsőboldogfalva irányából folytatódtak a munkálatok.

A telekfalvi eltérő utáni részig sikerült új, kétrétegű aszfaltutat készíteni, azonban itt leálltak a felújítással. A hátramaradt szakaszon (Homoródszentmárton és Patakfalva között) túlságosan gyenge az út alatti földalap, helyenként süllyed. Teljes felújítást igényelt az útszakasz, azonban egy ilyen projekt túl sok pénzbe került volna. Ekkor a megyei elöljárók úgy döntöttek, hogy egy országos fejlesztési program keretén belül valósítják meg – az Országos Infrastrukturális Fejlesztési Programra iratkoztak fel.

E hónap elején azonban bejelentették, hogy ez a támogatási forrás elapadt, és azon projektekre, amelyeket még nem kezdtek el, nem fognak pénzt utalni. Most pedig úgy néz ki, hogy nem is lesz felújítva a Kénosi-tetőn áthaladó út, idén mindössze a szokásos karbantartási munkálatokat végzik el. Borboly Csabától, Hargita Megye Tanácsának elnökétől megtudtuk, hogy ha a kátyúzási munkálatokra kiírt licit eredményhirdetését egyik cég sem támadja meg, akkor már jövő héten neki tudnának látni a gödrök betömésének.

Mint a tanácselnök mondta, idén csak erre futja, mert erre a célra nincs akkora éves költségvetése a megyének, hogy a teljes felújítást finanszírozza. Borboly hozzátette, jövő hónapban még egyszer összeül a mostani tanácsosokkal a megyei vezetőség, megszavazzák az útszakasz leíratását az Országos Infrastrukturális Fejlesztési Programról, jövőre pedig megpróbálnak más alapokat szerezni.

Forrás: http://www.szekelyhon.ro/aktualis/udvarhelyszek/iden-nem-lesz-felujitas-a-131-es-uton