Öröm az ürömben

Javult az úthálózat minősége SzékelyföldönAz egyre romló gazdasági helyzet ellenére idén jelentős infrastruktúra-fejlesztés zajlott a régióban. Finisbe ért a „székelyföldi autópálya”, megyei és községi utakat is szép számmal újítottak fel.

Hét év alatt alig 52 kilométer épült meg az észak-erdélyi autópályából, jövőre behoznák a lemaradást, és 64 kilométer útszakaszt készülnek átadni Bors és Berettyószéplak között. A majdani sztráda Marosvásárhelynél érinti a jelentős infrastrukturális lemaradásban lévő Székelyföldet. Az ott élők nem sok reményt fűznek ahhoz, hogy a közeljövőben használatba vehetik az utat, ennek ellenére van okuk örömre: novemberben átadták a teljes mértékben feljavított 15-ös országút Szászrégent Maroshévízzel összekötő szakaszát. Az Országos Útügyi Vállalat adatai szerint a 72,86 km-es szakasz 72 millió 980 ezer euróból készült el. Az elmúlt húsz év legnagyobb székelyföldi infrastrukturális fejlesztésének számító, Kökösig tartó teljes szakasz – amely magában foglalja a Hargita megyét átszelő 12-es országutat- majdnem elkészült, jelenleg Csíkszentdomokos és Bükszád között stagnálnak a munkálatok, a teljes szakaszt december 9-én kellett volna átadni a forgalomnak. A székelyföldi autópályának is nevezett 230 km hosszú országút modernizálása mintegy kétszázmillió euróba kerül, a finanszírozásban a Világbank is szerepet vállalt.

A székelyföldi utak korszerűsítése a 2011-es évben jó ütemben haladt, különösen Hargita megyében, míg az ország legkisebb megyei közigazgatási egységének számító Kovászna megyében idén viszonylag kevesebb infrastrukturális fejlesztés történt.
A Hargita Megyei Tanács adatai szerint 2011-ben 19 megyei úton végeztek nagyszabású felújítási munkálatokat. Az útszakaszok a következők: a DJ 123A jelzésű, Tusnádfürdőt Csíkszentkirállyal összekötő 14,6 km-es szakasz, a DJ 123B jelzésű, Csíkszeredát Csíkmindszenttel összekötő 8 km-es szakasz, a Csibát Csíkcsicsóval összekötő DJ 123F jelzésű 300 méteres szakasz, a Csíkszentmihályt Szépvízzel összekötő, DJ 124 jelzésű 3 km-es szakasz, a Csíkjenőfalvát Csíkszentdomokossal összekötő, DJ 125 jelzésű 4,5 km-es szakasz, a Felsőboldogfalvát Homoródszentpállal összekötő, DJ 131 jelzésű 5,86 km-es szakasz, az Etédet Gaggyal összekötő, DJ 136A jelzésű 1,5 km-es szakasz.

Továbbá Csíkbánfalván (1,3 km), a csíkszentimrei Büdösfürdőn (2,3 km), Orotván (3,5 km), Városfalván (1,9 km), Székelyderzsen (800 m), Oroszhegyen (680 m), Csíkpálfalván ( 3,1 km), Varságon (1,9 km), Remetén (864 m), Borszéken és Csinódon (zúzott kőút) és Lövétén (26,7 km) voltak útfelújítási munkálatok. Továbbá a DJ 131 jelzésű megyei úton év végéig aszfaltoznak, hét km-es szakaszon kerül koptatóréteg az útra.

A megyei utak mellett 18 községi utat is modernizáltak: a Csíkszépvízt Csíkszentmiklóssal összekötő DC 3 jelzésű 2,5 km-es szakaszt, a Galócást Nucénnel összekötő DC 74 jelzésű 1 km-es szakaszt, a DC 15 jelzésű, Agyagfalvát Székelymuzsnával összekötő 10,6 km-es szakaszt, a DC 42 jelzésű, Tarcsafalvát Csehétfalvával összekötő 500 méteres szakaszt, a DC 2 jelzésű, Csíkszépvízt Csíkborzsovával összekötő 3,1 km-es szakaszt, a DC 12 jelzésű, Madéfalvát Csíkcsicsóval összekötő 1,73 km-es szakaszt, a DC 13 jelzésű güdüci utat (4 km), a DC 98 jelzésű, Ditrót Remetével összekötő 1,9 km-es szakaszt, a DC 49 jelzésű, Parajdot Alsósófalvával összekötő 2,2 km-es szakaszt, a DC 64 jelzésű remetei utat (1 km), a DC 72 jelzésű, Galócást Galócáspatakkal összekötő 5,4 km-es szakaszt, a DC 159 jelzésű, Csíkszentdomokost Marosfővel összekötő 1,3 km-es szakaszt, a DC 87-88 jelzésű, Gyergyóhollót a Holló-patak völgyével összekötő 23,5 km-es szakaszt, a DC 144 jelzésű, Csíkmindszentet Hosszúaszóval összekötő 2,3 km-es szakaszt, a DC 123 jelzésű, Csíkrákost Madéfalvával összekötő 1,86 km-es szakaszt, a DC 71 jelzésű salamási utat (1km), valamint a DC 29 jelzésű, Lövétét Kirulyfürdővel összekötő 10,6 km-es szakaszt.

Az idei évben összesen 80,68 km megyei utat javítottak fel Hargita megyében. Az elkövetkező három év is ígéretesnek mutatkozik útjavítások tekintetében, hisz a regionális fejlesztési és turisztikai minisztérium május 4-én közölte a programba foglalt Hargita megyei utak listáját. Ennek értelmében 12 megyei úton végeznek nagyszabású aszfaltozási munkálatokat.

A jóváhagyott lista szerint aszfaltozni fognak Etéd és Kőrispatak felé (DJ 136A), DN13A – Székelypálfalva (136B), Székelyderzs–Maros megye határa (DJ 133), Kénos-tető (DJ 131) térségében, DN15–Székpatak (DJ 174A), Remete és Várhegy (153D), illetve Remete és Maros megye határa között (153C), a DN13C jelzésű országúttól Maros megye határa felé, Székelyszenterzsébetig (DJ 134), valamint a Kissolymos–Székelyszenterzsébet (DJ 134A), Cengellér-tető–Tölgyes (DJ 127), DN12–Orotva (DJ 128), Csíkszentmárton–Csinód (DJ 123) szakaszokon.

Háromszéken a gazdasági válság miatt jelentősen leszűkült lehetőségek ellenére az elmúlt két évben több mint 100 km út készült el. A Kézdivásárhelyet Kovásznával összekötő megyei út korszerűsítését az önkormányzat EU-s forrásokból finanszírozta. A Kökös-Sepsibükszád, Kézdivásárhely-Katrosa, Sárfalva-Ozsdola-Foksány szakaszt kormány által megpályázott európai alapokból újították fel, ezen kívül pedig több helyen a Kovászna Megyei Tanács saját költségvetéséből terítettek le új aszfaltréteget. A felújított szakaszokon ugyan gyakran okoz problémát, hogy az új aszfaltszőnyeg magassága miatt lehetetlen behajtani a kapun: ezt a problémát, valamint a vízelvezető sáncok kiépítését is megoldják Ozsdola és Sárfalva esetében is. Anca Boagiu szállítási miniszter ígéretet tett a megye vezetőinek arra, hogy a Kökös irányból Kézdivásárhely felé vezető úton két körforgalmat is kialakítanak azokon a fontos csomópontokon, ahol a közlekedés ezt indokolttá teszi.

Forrás: http://itthon.transindex.ro/?cikk=16165